kfHein,stichting

Jaarbericht 2014

Kunstcommissie

In 2014 namen Jeroen Hermkens en Patricia Deiters afscheid van de K.F.Hein Kunstcommissie. Jeroen en Patricia hebben het afgelopen decennium de kunstcollectie van de K.F.Hein Stichting opgebouwd samen met Suzanna de Sitter.

De laatste jaren initieert de commissie meer projecten buiten de vertrouwde omgeving van het pand van de stichting aan de Maliesingel. Hierdoor komt de nadruk minder op het aankopen van kunst te liggen, en meer op het begeleiden van kunstprojecten op locatie. De kunstcommissie wil de komende jaren een verbindende rol spelen binnen het culturele maar ook maatschappelijke domein, en kwalitatief hoogwaardige culturele projecten realiseren in en voor de provincie Utrecht.


Stipendium

Het K.F.Hein Stipendium werd in 2014 voor de tweede keer uitgeschreven. Deze keer werden ontwerpers opgeroepen een voorstel in te zenden onder het thema ‘Utrecht in vorm’. Uit de 19 inzendingen werden vier ontwerpers genomineerd: Merel Bekking, Jeroen van Loon, Erik Munnikhof en Joyce Vlaming.

“Het geeft een positieve kijk op het vaak negatieve ‘alone together’.”

Winnaar

Ontwerper Jeroen van Loon is met zijn schetsontwerp ‘Totempole’ winnaar geworden van het K.F. Hein Stipendium 2014. Zijn creatie van een ontmoetingsplek die zowel digitaal als fysiek is, charmeerde de jury en paste het best bij het thema ‘Utrecht in vorm’. Voorzitter van het bestuur van het K.F. Hein Fonds, mevrouw Annemijn Eschauzier, reikte in het Centraal Museum Utrecht de prijs van 20.000 euro aan Van Loon uit.

K.F. Hein Stipendium 2014

Totempole

‘Totempole’ is een uit een boomstam gekerfde totempaal in de vorm van een WIFI antenne. De paal zal in de tuin van het Centraal Museum Utrecht komen en een gratis toegankelijk WIFI signaal uitzenden. Om de paal heen kunnen mensen zitten en internetten. Zo ontmoeten zij elkaar off- en online. Het geeft een positieve kijk op het vaak negatieve ‘alone together’. ‘Totempole’ zal ook naar festivals in de provincie reizen.

Totempole


Nissenproject

Marijke Schurink gaf in 2014 invulling aan het jaarlijkse nissenproject. Voor dit nissenproject vraagt de kunstcommissie jaarlijks een kunstenaar om een installatie te maken voor twee nissen in de hal en directiekamer van de K.F.Hein Stichting. Schurink ontwierp haar installatie ‘Sierbarium 3’.

“Hiermee laat ze de rijkdom van de natuur zien, waarvan de westerse wereld steeds meer vervreemd raakt.”

Het Sierbarium is een collectie juwelen gemaakt van objecten die Marijke Schurink in de natuur heeft gevonden. Hiermee laat ze de rijkdom van de natuur zien, waarvan de westerse wereld steeds meer vervreemd raakt. Eerder maakte zij voor het Lloyd Hotel in Amsterdam en Museum Flehite in Amersfoort Sierbarium 1 en Sierbarium 2. Onderdeel van Sierbarium 3 is de videofilm “Schaduwcollier”.

Marijke Schurink, Sierbarium 3 / foto Arthur Martin

Marijke Schurink, Sierbarium 3 / foto Arthur Martin


Kunstparticipatieproject

Jaarlijks geeft de kunstcommissie opdracht aan een jonge kunstenaar om in samenwerking en voor de bewoners van een maatschappelijke instelling een kunstwerk te realiseren.

“Er is een letterlijke inkijk in de huiskamers, slaapkamers en keukens van vroeger.”

Marieke Meijer realiseerde in zorgcentrum De Drie Ringen het tweede Kunstparticipatieproject. Hiervoor maakte Marieke het kunstwerk ‘Belicht’. ‘Belicht’ is een installatie die aansluit op de behoefte aan huiselijkheid en gezelligheid, met tekeningen die gebaseerd zijn op levensverhalen van de bewoners van zorginstelling De Drie Ringen. Het werk laat interieurs en huiselijke situaties zien. Er is een letterlijke inkijk in de huiskamers, slaapkamers en keukens van vroeger. ‘Belicht’ wil het geheugen prikkelen, verhalen uitlokken. Hopelijk ontstaat een gesprek: over vroeger, over nu, met elkaar, met kinderen, kleinkinderen, vrienden, medewerkers en voorbijgangers.

Marieke Meijer, Belicht / foto Arthur Martin

Marieke Meijer, Belicht / foto Arthur Martin

Lees verder:
Cultuurlening