Paardenkathedraal

zo 1 jan 2012Paardenkathedraal

In november 2012 werd De Paardenkathedraal aangekocht. Theatergezelschap De Utrechtse Spelen, in zwaar weer geraakt als gevolg van tegenvallende resultaten, zocht een koper voor het eigen theater.

Het markante gebouw aan de Veeartsenijstraat in Utrecht is rond 1904 ontworpen door Cornelis Hendrik Peters (1847-1932) voor de Rijks Veeartsenijschool.

Rond 1820 werd de school opgericht en het was daarmee het eerste opleidingsinstituut in Nederland voor dierenartsen. De school was gevestigd in Utrecht en kreeg gaandeweg een uitgebreid gebouwencomplex tot haar beschikking. In de gebouwen noordelijk vanaf de Biltstraat langs de Biltsche Grift op de voormalige buitenplaats en later katoenfabriek Gildestein werd onderwijs gegeven, en werden studenten én dieren gehuisvest.

Het merendeel van de gebouwen is in het eerste kwart van de 20e eeuw neergezet. Het gebouw van Peters was een manege waar paarden die moesten herstellen van een operatie konden revalideren. Vanwege de karakteristieke gevel, rechthoekig in neogotische stijl, kreeg het gebouw de bijnaam 'De Paardenkathedraal'.

In 1925 werd de school opgewaardeerd tot faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In 1988 verhuisde de faculteit naar de Uithof, en moesten het gebouwencomplex worden herbestemd. De Paardenkathedraal was toen al niet meer als manege in gebruik. Zo bood het pand van 1954 tot 1972 onderdak aan U.S.R. Hippei, een subvereniging van studentenvereniging Veritas. Daarna fungeerde het tijdelijk als opslagplaats van proefschriften.

Na jarenlange verwaarlozing werd het gebouw in 1985 grondig opgeknapt met een forse subsidie van de Gemeente Utrecht en kreeg het een sociaal-culturele bestemming. Het duurde echter nog tot 1993 voordat theatergezelschap De Paardenkathedraal haar intrek nam.

In de omliggende voormalige éénpaardsstallen waren inmiddels woningen gebouwd. De bewoners moesten wennen aan een theater in hun omgeving. Met parkeerwachten en fietsenrekken probeerde men de ergste overlast voor de buurt te beperken. Men ontkwam echter niet aan een ingrijpende isolatie van het houten dak van het gebouw, want de geluidsoverlast bleek te groot. Op hetzelfde moment, 1995-1996, zijn er vloerverwarming en dubbel glas aangebracht , alsmede een nieuwe publieksingang en kleedruimten voor de acteurs. De manege is daarmee een écht locatietheater geworden.

Het authentieke karakter van het gebouw is altijd bewaard gebleven. Het gebouw bestaat nog steeds uit één grote ruimte met een zeer decoratief interieur: een perfecte plek voor de meest uiteenlopende theaterproducties.

Het gebouw wordt verhuurd aan het Utrechtse gezelschap Theater Utrecht.

Ga terug naar nieuws overzicht